perjantai 26. huhtikuuta 2013

Käsityömatkailua Pirkanmaalla

Koko Pirkanmaan laajuinen taidetapahtuma Taidesuunnistus järjestettiin viime viikonloppuna  jo yhdeksännen kerran. Yleisö pääsi vierailemaan kuvataiteilijoiden, taidekäsityöläisten ja muotoilijoiden työtiloissa, ateljeissa, gallerioissa ja näyttelypaikoissa. Tapahtuma on tarjonnut joka vuosi laajan kattauksen ”lähitaidetta” ihailtavaksi ja ostettavaksi.

Suunnistuskohteita oli tänä vuonna 122, yhteensä 13 kunnassa Pirkanmaalla. Viime vuonna taidekohteisiin tehtiin viikonlopun aikana yli 12 000 tutustumiskäyntiä. Tämän vuoden tavoitteeksi asetettiin 15 000 kävijää. Ainakin tapahtuman tuottajan Julia Prusin mukaan 7000 karttaesittettä loppuivat heti alussa.

50-luvun tiilirakennus järven rannalla


Jos suunnittelet kesälomamatkaa Pirkanmaalle, niin yhdeksi vierailukohteeksi kannattaa ottaa Toikan myymälä, joka sijaitsee kauniin Nahkialanlammen rannalla. Vieressä sijaitsevat Pihlgren ja Ritolan tapettitehdas sekä museo. Tapettitehtaan mallisto on todella ihastuttava ja laaja.

Toikan myymälä sijaitsee Akaan vanhimmassa toiminnassa olevassa tehdaskiinteistössä. Kaunis punatiilirakennus on maamerkki, joka näkyy kauas. Tontilta on löydetty kivikautisia keihäänkärkiä, mikä osoittaa alueella asutun jo kauan.


Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Tähtinen. Harjannostajaiset pidettiin syksyllä 1949. Mukana oli myös Toika Oy:n perustaja Gustaf Pihlgren, joka yllättäen menehtyi muutama viikko tapahtuman jälkeen.

1960-luvulla rakennuksen kellarikerroksessa valmistettiin nauloja. Nykyisin osa tiloista (600 m2) on saneerattu toimistokäyttöön.

Rakennus on viimeisiä maassamme tällä tyylissä rakennettuja teollisuusrakennuksia. Hallit korvasivat tiilirakennukset jo 50-luvulla. Talo on tehty ikuiseksi, seinissä on kolmenkertainen tiilivuoraus.
Lisäosa rakennuksen kylkeen valmistui 1983. Suunnittelija oli arkkitehti Jyrki Yrjölä.

Sijainti Nahkialan järven rannalla ja lähellä Toijalan taajamaa on hyvä. Helsinki-Tampere moottoritieltä liittymästä 31 on vain n. 2 minuutin ajomatka ja Toijalan rautatieasemalta on alle kilometrin kävelymatka.












View Larger Map

Lisätietoa:
www.toika.com

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Mistä inspiroidut?

Tällä viikolla näin todella kivan virkatun pyöreän maton, jonka keskellä oli sininen MTV3:n uutispöllö. Logon on suunnitellut Ilkka Levonranta. Jäin miettimään, että mitkä inspiroivat ihmisiä kutomisessa ja neulomisessa. Onko ne luonnon värit ja maisemat, erilaiset hauskat logot ja muut tunnuskuvat vai mitkä? Etsitko inspiraationlähteitä itse ja piirrät mallit vai etsitkö käsityölehdistä valmiita malleja? Varmaan aiheesta on tehty tutkimuksia alan harrastajien ja ammattilaisten kesken, mutta olisi hauska kuulla teidän mielipiteenne, arvon lukijoilta.

Itse en ole kudontataitoinen. Etsin omaan kotiini designereiden tekemiä tekstiilejä tai vaihtoehtoisesti second handeista. Minua inspiroi luonto, sen värisävyt ja esimerkiksi kukat. Tunnustaudunkin ruusujen ystäväksi. Äitienpäivälahjatoiveeni on tänä vuonna saada Dora Jungin suunnittelema 100 ruusua kaitaliina. Minulle on ominaista suunnitella eri vuodenaikoihin sopivia kattauksia.

Mutta jos olisin itse kudontataitoinen, uskoisin inspiraationlähteeni tulevan Lapin luonnosta, sen upeista väreistä tai merenrantakivistä ja sen luonnollisista värisävyistä.

Tiesithän, että Toika auttaa myös sinua kudonnassa? Toikasta saa neuvoa välineiden valitsemisessa, loimien luomisessa ja se järjestää myös kursseja tietokonekudonnasta ja neulesuunnittelusta.

Saimme torstaina mukavan asiakaspalautteen Facebookin välityksessä:
"Olipa tänään mukava käydä Toikassa paikanpäällä! Retki kannatti. Kiitos mukavasta palvelusta!"

Uskon, että moni haaveilee käsitöiden aloittamisesta ja kaipaamme lähinnä rohkaisua ja ystävällistä opastusta alkuunpääsemiseksi. Tervetuloa siis palvelevaan Toikaan!

maanantai 15. huhtikuuta 2013

Toikatorilla tavataan!

Tämän kevään sää ei vielä kutsuvasti houkuttele toreille vihannes- ja käsityöostoksille. Toikan uudistuneisiin kotisivuihin ja Toikatoriin voi tutustua sen sijaan lämpimät villasukat jalassa kotioloissa.

Taidon ja käsityön teemaviikkoa vietettiin viime viikolla. Tänä vuonna teemana oli suomalais-ugrilaisuus ja nauhatekniikat. Pieni ensimmäistä luokkaa käyvä poikani toi minulle koulusta kotiin tämän suloisen nauhan. 


Käsityötunnelmaa ja Toikan ideat ja käsityövälineet löytyvät myös Facebook- ja Pinterest-sivuiltamme.





Toikan värikkääseen ja inspiroivaan myymälään voit tulla paikanpäälle tutustumaan. Se on auki Akaassa ma-pe 8.30-16.30. Myymälä sijaitsee alle kilometrin päässä Toijalan rautatieasemalta, joten sinne on lyhyt matka kävellä asemalta. Tervetuloa!