keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Tee itse juhlahuivi kesäjuhliin

Kesän juhlakausi alkaa jo tänä viikonloppuna. Yo-lakkinsa saavat taas tuhannet uudet nuoret opiskelijat. He ovat juhlansa ansainneet. Olet saattanut saada kutsun kesäjuhliin, häihin, rippijuhliin tai vaikka puutarhajuhliin ja mietit miten edullisesti saisit juhlavan asun juhlaan. Annamme vinkin helppoon ja näyttävään juhlahuivin tekoon.

Pirtelö-huivi Toika-Chenille langasta




Liukuvärjätyn Toika-Chenillen hinta on 93 e/kg eli noin 11,16 euroa/rulla.
Yksivärisen Toika-Chenillen hinta on 71 e/kg eli noin 8,52 euroa/rulla.

Pirtelö-huivia varten tarvitaan 2 rullaa Toika-Chenilleä ja virkkauskoukun nro 3 (tai käsialan mukaan). Mallin huiviin on käytetty liukuvärjättyä Toika-Chenille nro 26 vaaleanpunainen.

Chenille-langat saat tilattua Toikatorin-verkkokaupasta.
Saat kaupanpäälle Pirtelö-huivin ohjeen meiltä info@toika.com

perjantai 24. toukokuuta 2013

Ohjattuja käsityöiltoja tunnelmallisessa Vanhassa Raumassa

Tee itte -käsityöillat toteutetaan yhteistyössä Kahvila Sopin ja Rauman kansalaisopiston kanssa. Käsityöiltoja on ollut kaksi ja niiden perusteella iltojen suosio on yllättänyt järjestäjät. Ensimmäisenä iltana osallistujia oli 29 ja tämän viikon keskiviikkona 22.5. oli yli kolmekymmentä.

Ohjaajana illoissa toimii kansalaisopiston käsityönopettaja Johanna Maijala. Hänen mukaansa paikalle oli tullut useita henkilöitä, jotka eivät ole olleet hänen oppilainaan viime lukuvuoden kursseilla. 

Kodinomainen paikka tehdä käsitöitä




 
- Jokaiseen iltaan halusin sekä virkkaus- että neuletöitä, jotta jokainen löytäisi itselleen mieluisan mallin/työn sopivalla tekniikalla. Ylipäätään valitsin tekniikoiksi neulomisen ja virkkauksen, koska niitä on helppo tehdä kahvilaolosuhteissa. Teemoihin vaikutti ajankohtaisuus esim. vuodenaika, ekologisuus eli asiat, jotka ovat nyt käsitöissä pinnalla, kertoo Maijala.

- Malleja olen valinnut sillä ajatuksella, että valikoima olisi monipuolinen ja että joukossa olisi myös sellaisia malleja joita en ole opettanut viime lukukauden tunneilla. Mallien valinnassa olen ajatellut myös niiden helppoutta, jotta kaikki osaisivat sen toteuttaa. Tärkeää on myös se, ettei työ olisi suuritöinen tai kovin hidastekoinen. Osa töistä on jopa yhdessä illassa valmistuvia. Materiaaleissa olen ajatellut sitä, että niitä on helppo hankkia tai niitä voi löytyä jo kotoakin, jatkaa Maijala.

Maijalan mielestä Kahvila Soppi on tunnelmallinen ja kodinomainen paikka. Järjestäjien toiveena on ollut, että iltoihin osallistuisivat sellaisetkin, jotka eivät ehkä tulisi muuten esim. kansalaisopiston kursseille.

- Toivon, että erityisesti nuoret osallistuisivat helpommin, kun ympäristö on joku muu kuin Opistotalo. Luulen, että mukana on ollut sellaisiakin, jotka eivät olisi muuten koskaan lähteneet kahville Kahvila Soppiin, arvioi Maijala.













Lisätietoa:

TEE ITTE –käsityöillat
keskiviikko klo 17.00-19.30
Kahvila Sopissa

Kauppakatu 20, Rauma



Aiheet:

15.5. Tiskirätti ja kiillotuskinnas
22.5. Isolla koukulla, paksuilla puikoilla
29.5. Kesäkassi
5.6. Omatoimista tekemistä
12.6. Helppo huivi kesäksi

Joka kerta voit ottaa mukaasi oman käsityön tai tarttua illan ohjattuun neule- tai virkkaustyöhön.

Kertakohtainen materiaalimaksu illan teeman ja käytettyjen materiaalien ja ohjeiden mukaan.

Ei ennakkoilmoittautumista. 




Korit, pannulaput ja tyynyt jne. neulot esimerkiksi Toikan Putkis-langoista. Lisätietoa verkkokaupassamme Toikatorilla.
 

sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Designmattojen arrearkku avautuu

Eija Rasinmäki aloitti kutomotoiminnan 1970-luvulla. Eija sai tuolloin idean lähteä uudistamaan perinteistä suomalaista puuvillamattoa aikakaudelle sopivammaksi. Tarkoituksena oli luoda raikas ja värikäs luonnonmukainen matto, joka olisi käytännöllinen ja helppohoitoinen. Vuonna 1978 Kutomo Rasinmäki muutti Loimaalta Hausjärven Oittiin.

Nyt sinulla on mahdollisuus vierailla vanhassa tehtaassa, jossa kutomokoneet ovat  louskuttaneet kymmeniä vuosia. Taitavien kutojien käsistä on syntynyt  kauniita mattoja tuhansiin koteihin, niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Olet tervetullut loppuunmyyntiin ja ennenkaikkea pääset vierailemaan  suomalaisten DESIGNmattojen kotipaikassa. Tehdas on lopettamassa toimintansa Suomessa  yli 40 vuoden jälkeen. Kaikki matot on  luotu suurella intensiteetillä ja ne ovat uniikkeja kappaleita, joita  ei muualta saa.

Sinulla on mahdollisuus tutustua DESIGNräsymaton  historiaan ja juuriin. Kotimaisten mattojen voimasta ja elämänkaaresta kertoo monet tarinat vuosikymmenien aikana. Suomalainen kädentaito ja  suomalainen tekstiiliteollisuus ovat enää muutaman yrityksen varassa. Vierailu tässä ainutlaatuisessa  taitojen tehtaassa tuo elämyksen.

Tehtaalla myynnissä:

•    Mattoja
         -Kotimaiset uniikit laatumatot
         -Intian mattotorin parhaat palat ja viimeiset kappaleet
         -Finarte maahantuojan mallimatot, myös nahkapala- ja villamattoja
•    Matonkuteita; erikoisvärejä ja materiaaleja
•    Lankoja, punoskuteita
•    Tyynyjä, kankaita, taidetekstiilejä ja värikäs basari
•    Kangaspuita
•    Kutomakoneita ja työvälineitä
•    Taiteilijoille ja suunnittelijoille erilaisia raaka-aineita

Avoinna arkisin klo.  9.00-18.00
Avoinna touko- ja kesäkuussa myös lauantaina 18.5, 25.5, 8.6, 15.6  klo. 10.00-15.00


Katso tarkemmat tiedot www.eijarasinmaki.fi
Facebook

Tervetuloa!

Kotimaisen designmaton koti
Kutomo Rasinmäki Ky
Kutomontie 1 12100 Oitti
Puh. 019 782888
kutomo@eijarasinmaki.fi
eija.rasinmaki@finarte.fi


tiistai 14. toukokuuta 2013

Sonja halusi puusepäksi

 Sonja Salmi on Lempäälästä kotoisin oleva 23-vuotias opiskelija. Hän asuu tällä hetkellä Toijalassa ja on työharjoittelussa Toika Oy:ssä. Toika valmistaa kudontavälineita ja toimii koivusta valmistettujen huonekalujen sopimusvalmistajana. Tehtaalla valmistuu mm. sänkyjä, sohvia, hyllyjä, laatikostoja ja erikoiskalusteita.


 Tapaan Sonjan naputtelemassa tuftauskehikkoja Toikan tehtaalla. Siirrymme juttelemaan rauhallisempaan nurkkaukseen toimiston puolelle. Sonja kertoo kirjoittaneensa ylioppilaaksi v. 2009. Ennen opintojen alkamista kän kertoo olleen töissä asiakaspalvelutehtävissä. Saankin hänestä reippaan ja iloisen kuvan.


 

Isoisä innoittajana lukiolaiselle

 

Sonja opiskelee tällä hetkellä puualan perustutkintoa Tampereen seudun ammattiopistossa. Opinnot alkoivat syksyllä 2012.

 - Minua kiinnosti puuala jo lukioaikana. Isoisäni Reino Rantaharju on puuseppä ja hän on minun innoittajani alalle, kertoo Sonja kunnioittavalla äänensävyllä.
  
- Puu materiaalina on minun juttuni. Puukäsityö oli valinnaisaineeni ylä-asteella. Rinnakkaisluokalla oli myös toinen puukäsitöistä kiinnostunut tyttö, jatkaa Sonja
  
Sonja kertoo viihtyvänsä hyvin sekä ammattiopistossa että työharjoittelussa Toikassa. Koulun opettajat ovat hänen mielestään hyviä. Myös Toikan työnjohtaja Esa saa häneltä kehut. Puualan perustutkinto on kolmivuotinen. Valinnaisaineiksi hän aikoo valita veistämisen ja sorvauksen. 
  
- Toika on ensimmäinen harjoittelupaikkani. Sain kuulla paikasta opettajaltani. 
- Olen täällä harjoittelemassa 8 viikkoa. Olen saanut jo tehdä useita eri työvaiheita. CNC-koneenkäyttö on kaikkein mielekkäintä.
- Lakkauskonetta on ollut haasteellisinta käyttää, koska matto pyörii todella lujaa. Kappale pitää saada silti 45 asteen kulmaan, pohtii Sonja.
  
Sonjalla on kolme viikkoa harjoittelua jäljellä. Hän toivoo vielä oppivansa käyttämään listahöylää. Sonja pitää Toikaa kiinnostavana yrityksenä, sillä häntä itseään kiinnostaa huonekalujen valmistaminen.
  
- Tykkään visuaalisesta puolesta ja pidän myös piirtämisestä ja huonekalujen suunnittelusta. En kuitenkaan heti ala valmistaa omia huonekaluja, naurahtaa Sonja.















perjantai 10. toukokuuta 2013

Laventelinsininen äitienpäivä


Äitienpäivä. Kevään rakkaudentäyteinen juhla. Muistamme kaikki äitejämme omalla persoonallisella tavallamme. Jokainen äiti joka tapauksessa ilahtuu pienestäkin eleestä. Eleestä, jolla osoitamme välittävämme hänestä. 

Moni antaa äidille kukkia tai lahjoja. Puhelinsoittokin tahi kortinlähettäminen riittää jos välimatka on pitkä. Tänä vuonna voisimme viedä perheen äidin vaikka metsäretkelle. Tai kattaa terassille piknikhenkisen kattauksen.

Tämän kevään ehdoton ykkösväri on laventelinsininen. Olen asiaa ja laventelin upeata värikirjoa tuonut esille Toikan Facebook- ja Pinterest sivuilla. Sivuilta saa hyviä ideoita miten kattaa äitienpäiväpöytä laventelinsävyin ja miten pienillä käsitöillä luodaan juhlantuntua.


Minä kävin tänään puutarhamyymälässä ostamassa kukansiemeniä äitienpäiväksi. Niitä laventelinsinisiä tietenkin. Kokeilen myös istuttaa itse tähkälaventelia. Ne ovat juuri niitä kauniisti tuoksuvia. Oma puutarhakauteni alkaa aina äitienpäivänä.

Olohuoneemme pöydälle oli viikolla ilmestynyt Dora Jungin esite. Ties vaikka lahjatoiveeni toteutuu.

Alla olevien kuvien pikkukassit ovat kudottu Toikan Putkis-langoista. Langat ja ohjeet Toikasta.




Toika toivottaa oikein mukavaa äitienpäivää!